2011-07-07 18:06:04• hírek • M. T. R.

Mezőgazdasági kurzus indul Nagykárolyban

Mezőgazdasági kurzus indul felnőtteknek egy úgynevezett HURO-s projekt keretében Nagykárolyban és Nyíregyházán. Csütörtökön tartották a határon átívelő kezdeményezés nyitó-sajtótájékoztatóját a nyugat-szatmári város Simion Bărnuţiu Iskolaközpontjában.

A nagykárolyi születésű dr. Sikolya László, a Nyíregyházi Főiskola műszaki és mezőgazdasági karának dékánja örömét fejezte ki amiatt, hogy végre szülővárosa egy oktatási intézményét is bevonhatta egy közös képzésbe. A nyíregyházi főiskola ugyanis számos határon átívelő EU-s finanszírozású projektben vesz részt Arad és Temes megyei fakultásokkal. A mostani, közel 100 ezer eurós összköltségvetésű projekten kívül több elképzelésük is van - árulta el. A mezőgazdászképzés egyébként nyolc úgynevezett modulból áll: a tematika kialakításán kívül a tananyag elkészítését, továbbá például mindahány témakörhöz a szemléltetés végett Power Pointos prezentációkat is létrehoznak majd.

A HURO-s finanszírozású projekt lévén a tulajdonképpeni munkafolyamat mindkét félnél, azaz a magyarországinál és a romániainál párhuzamosan folyik majd. A kurzuson való részvétel ingyenes lesz az első kiírásban. Mi több, olyan - technikusi - okleveleket bocsátanak ki, amelyek alapfeltételei a különböző európai uniós pályázatoknak. Azaz az itteni diplomát fel lehet majd használni azoknál a projekteknél, amelyeknél alapkövetelmény a szakirányú végzettség.

Kérdésünkre a tájékoztatók elmondták, hogy a romániai tananyag román nyelvű lesz. Ellenben az esetlegesen részvevő magyar nemzetiségű hallgatók számára nyilván hozzáférhetővé teszik a magyarországiak készítette dokumentációt. A kurzust egyébként vélhetően szeptemberben hirdetik, s a mezőgazdasági holtszezonban, azaz a december-január-február időszakban ejtik meg. A projekt egyébként július 1-én kezdődött, s jövő ilyenkor zárul. Része lesz a tananyag feltöltése egy akár háromnyelvű honlapra, amelyet 5 éven keresztül ingyenesen lehet majd akár egész terjedelmében letölteni. Érdeklődésünkre az iskolaközpont oktatói egyébként a projekt leglényegesebb elemének ezt nevezték meg, nevezetesen azt, hogy magyar tananyag is készül végre Romániában, ráadásul olyan, amelyet Európa-szerte elfogadnak. Kiemelték még: a tananyag elkészítésekor nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyspecifikus foglalkozásokat is érintsenek a képzésben, így a méhészetét is.

A tájékoztató végén az iskolavezetőség nyíregyházi partnereiknek és a jelenlévő sajtósoknak bemutatta a hatalmas iskolaközpontot.


a

a

a

a

a

a

a

a

a


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: